COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev 2021/22

Spustili jsme v pořadí již IX. ročník COLOSS: Monitoringu úspěšnosti zimování včelstev!

Do 30. dubna 2022 nám můžete posílat vyplněné dotazníky, které obsahují otázky týkající se ztrát včelstev i způsobů jejich ošetřování.

COLOSS logoDotazník naleznete zde: https://www.bee-survey.com/index.php/582999?lang=cs

Dotazník se skládá z necelých 40 otázek, nutné je ale vyplnit ty červeně označené, ostatní už jsou dobrovolné, budeme však rádi, když nám je také zodpovíte. Pomůžete nám tím monitorovat trendy českého včelařství. V posledních letech se monitoringu účastní přes 1700 včelařek a včelařů, zapojte se také! Zapojit se mohou všechny včelařky či včelaři chovající svá včelstva na území ČR, odpovědi jsou anonymní.

Dosavadní výsledky či články naleznete na www.coloss.cz, připomeňte si například články o prevenci varroózy zde: https://colosscz.webnode.cz/leceni-vcelstev/ nebo si prohlédněte vybrané výsledky v interaktivní podobě zde: https://colosscz.webnode.cz/informacni-dashboard/. Tato platforma byla vyvinuta Jakubem Kaplanem - studentem geoinformatiky PřF UP v Olomouci, který o ní přednášel na olomouckém COLOSS včelařském semináři 2021, záznam přednášky si můžete pustit zde: https://www.youtube.com/watch?v=unDVnppLOeI Dozvíte se v ní, jak aplikaci ovládat i jaká byla motivace pro její vytvoření.

Děkujeme za Váš čas a ochotu sdílet informace ze svých včelnic!

Za celý tým:
Jiří Danihlík
Monitoring.vcely@gmail.com
www.coloss.cz

COLOSS 2022 - avízo