S Medovníčkem do pohádky

Přinášíme Vám upoutávku na novou knihu Jana Lebedy, jak se již na stránkách www.psnv.cz stalo zvykem. Kniha by měla být vydána v polovině března a do distribuce se dostane přibližně koncem měsíce.

 

 

S Medovníčkem do pohádky

 

 

Kniha je završením série čtyř knih pro děti, kde hlavním hrdinou je skřítek Medovníček, případně ještě jeho kamarád skřítek Barvínek (Pohádky skřítka Medovníčka, Nové pohádky skřítka Medovníčka, Pohádky skřítků Medovníčka a Barvínka, S Medovníčkem do pohádky).

Poslední kniha obsahuje 18 kapitol, které jsou svým rozsahem uzpůsobeny schopnosti malých čtenářů plně se soustředit a pochopit, případně reprodukovat obsah (cca 20 minut pomalého čtení).

Medovníček se opět stará o včeličky ve svém okolí a pomáhá všem ostatním zvířátkům a ptáčkům. Např. vyléčí včeličce křidélko, které si pochroumala o trn na šípkové růži. Asistuje při běžeckém závodu hlemýžďů a zaslouží se o poctivý průběh závodu. Společně s kamarádem Barvínkem zaženou bobra, který se chtěl usadit v jejich blízkosti a vybudovat zde přehradu. Barvínek je v této knize poněkud upozaděn, nicméně objeví se v několika málo kapitolách. Medovníček také protestuje proti vypalování staré trávy na jaře a vysvětluje jeho škodlivost, nalezne a vrátí duhovou kapku kouzelné studánce v lese. S jeho pomocí se děti seznamují s mnoha zajímavostmi v přírodě.

V závěru knihy je Medovníček nucen přestěhovat si svoji chaloupku na nové stanoviště. Původní dub, u jehož kořenů jeho chaloupka stála, má být poražen a na jeho místě má být postavena rozhledna. Z lesa však neodchází. Naopak - dokud budou na světě včely a v naší zemi krásné lesy, skřítek Medovníček tu bude s námi neustále.