150 let medometu - 2. den

 

Sobotní konferenci zahájil předseda PSNV-CZ RNDr. Leopold Matela. A protože finančně podpořilo celé toto naše konání také Ministerstvo zemědělství, přijal pozvání také Ing. Petr Krejčík z jeho oddělení rybářství a včelařství. Ing. Krejčík zastoupil původně pozvaného a následně se omluvivšího pana ministra a pohovořil o významu samotného setkání i oboru včelařství a včel především. Velice pochválil PSNV pro její aktivitu a odbornost v rámci oboru a kvitoval s povděkem její účast na rozličných jednáních ministerstvem pořádaných.


V sobotu odpoledne se vyhlašovaly výsledky medové soutěže. Hodnotila se řada parametrů, hodnotitelé byli renomovaní odborníci a bylo to sice poprvé, ale hned naostro. Všem, kteří odeslali vzorky do soutěže, patří dík. A oceněným gratulace.


Odpoledne bylo pro některé odlehčeno turnajem v pétanque na zvláště k tomu upraveném hřišti a pode vedením profesionálů. O příjemnou atmosféru se postarala rodinná cimálová musika Pavla Kordíka. Hráli moc pěkně!


Dorazil také vzácný host, docent Alexandar Uzunov. Pochází z Makedonie a tam také začínal. Nyní pracuje v renomovaném německém výzkumném pracovišti Bienenistitut Kirchhain (http://www.llh.hessen.de/bieneninstitut-kirchhain.html).
Věnuje se výzkumu varroatolerance. V souvislosti s tím představil amibiciózní evropský projekt SMARTBEES (http://www.smartbees-fp7.eu/ ) a také metodu, jak ošetřovat včely pomocí odebírání plodu (s plodovou pastí či bez ní, což je vlastně i u nás testovaná Metoda sv. Anna). V podstatě nepotřebuje další ošetření a vystačí s tímto, když se to provede správně a v pravý čas...

 

Fotoreportáž z akce můžete shlédnout zde.