Dozvuky z Mezinárodní včelařské konference v Praze

Ačkoli se Mezinárodní včelařská konference v Praze, kterou v listopadu 2010 pořádala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, konala již více než před měsícem, objevil se na blogu Prof. Opatrného, jednoho z přednášejících, zajímavý článek: Markomani a včely.

 

Zdeněk Opatrný je profesor Katedry experimentální biologie rostlin na Přírodovědecké fakultě UK Praha. Vrátil se na ni po čtvrtstoletí výzkumné práce v Akademii věd a deseti letech ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby Praha. Zástupce ČR v evropském programu COST/ESF, ve výboru pro potraviny a zemědělství. Jeden z prvních „rostlinných biotechnologů“ v tomto státě. Vědecky pracuje, publikuje a přednáší pro odborníky i laiky, mj. jako člen klubu Skeptiků SISYFOS, spolupracuje s tiskem, rozhlasem i TV.

 

Přednáška Prof. RNDr. Zdeňka Opatrného, CSc., na Mezinárodní včelařské konferenci v Praze s výstižným názvem Včely a BT plodiny představila poměrně objektivně aspekty moderní zemědělské výroby.

 

Výtah z přednášky si lze přečíst (stejně jako všechny další příspěvky z této konference) v časopise Moderní včelař (5/2010), ve speciální příloze: Konference: Trendy a nové přístupy ve včelařství.