IBRA konference ve Worcestru (Velká Británie)

IBRA konference ve Worcestru

V sobotu 29.1.2011 se v britském Worcestru konala mezinárodní akce s názvem: „Varroa still a problem in the 21st centrury?“ V překladu název znamená: Je varroa problémem i v 21. století? Konference se zúčastnili čtyři členové PSNV – Květoslav Čermák, Jiří Danihlík, Pavel Holub a Lukáš Rytina. O konání této konference se členové PSNV mohli dozvědět z e-Věstníku a ostatní z informací na internetu.

O čem tedy konference byla? Jak už je patrné z názvu, celá akce se točila kolem jednoho problému a to varroózy. Ve Worcestru přednášeli přední světoví odborníci na tuto problematiku. Program byl opravdu náročný, protože informací byla spousta. Zde je přeložený program i se jmény přednášejících:

Název přednášky

Přednášející

Biologie kleštíka

Dr. Stephen Martin

Kleštík a viry

Dr. Joachim de Miranda

Chemická kontrola kleštíka

Dr. Max Watkins

Jednotný postup proti škůdci V. d.

Prof. Keith Delaplane

Biologická kontrola kleštíka

Dr. David Chandler

Šlechtění včel na VT

Norman Carreck

Varroa – cesta kupředu

Dr. Jochen Pflugfelder

Podrobná reportáž o samotném obsahu přednášek vyjde v nejbližším možném čísle Moderního včelaře, věřte, že je na co se těšit.

Konference jen potvrdila, že postup monitoringu a šlechtění včel je zatím jediná správná cesta proti tomuto škůdci. Na konferenci se diskutovalo jak o samotné biologii kleštíka, ale také o virózách, které s kleštíkovitostí úzce souvisí. Zajímavé byly výsledky Dr. Davida Chandlera, který se věnuje výzkumu biologického boje proti kleštíkovi, zkouší různé patogenní houby, které neškodí včelám, ale parazitují jen na kleštíkovi, čímž eliminují jeho populaci ve včelstvu. Dr. Joachim de Miranda se již několik let věnuje výzkumu včelích virů, z jeho prezentace bylo zřejmé, že poznání v této oblasti značně pokročilo.

Vědecké konference ale nejsou jen a pouze o vědě, jedná se i společenskou záležitost. Podařilo se nám seznámit s předními odborníky ale i „běžnými“ včelaři z Británie, které se jistě budou dále rozvíjet.

IBRA (International Bee Research Association) je organizace sdružující výzkumníky v oboru apidologie z celého světa, tato organizace pořádala konferenci, dále vydává i časopis Bee World a Journal of Apicultural Research. Krom toho vydává odborné publikace zabývající se včelařstvím, knihy bylo možné si zakoupit i ve Worcestru, čehož jsme využili a zakoupili nejzajímavější tituly:

-          Varroa, The serial bee killer mite, Fernandez a Coineau, 2006

-          Queen Breeding and Genetics. How to get better bees, Holm, 2010

-          A colour guide to pollen loads of the honey bee, William Kirk, identifikace pylu podle barevného vzoru v barevném rozptylu dle různých autorů a místa (Anglie, Německo), období květu, průměru zrna, celkem 268 rostlin (latinské názvy + anglické pojmenování, návod anglicky, německy, francouzsky).

V loňském roce PSNV slavila 10. výročí založení, za posledních několik málo let se podařil obrovský krok kupředu, snad se bude dařit i nadále, podaří se rozvinout mezinárodní spolupráci, ze které budou těžit výzkumníci i běžní včelaři.

Knihkupectví IBRA

Obr. č. 1: Nabídka odborných knih, která byla k dispozici během celého přednáškového dne.

 

Publikum

Obr. č. 2: Naplněný přednáškový sál.

 

Před přednáškou

Obr. č. 3: Příprava na přednášku a pročítání obdržených materiálů. Zleva - Pavel Holub, Lukáš Rytina, Květoslav Čermák

 

Přednášející

Obr. č. 4: Přednášející, zleva: Stephen Martin, Jochen Pflugfelder, Max Watkins, Joachim de Miranda, Norman Carreck, Keith Delaplane, David Chandler

 

Kleštík

Obr. č. 5: Snímek z jedné z prezentací, kleštíka bylo možno prostudovat i detailněji :-)

 

Katedrála

Obr. č. 6: Katedrála ve Worcestru.

 

Před odletem

Obr. č. 7: Před odletem domů. Zleva: Květoslav Čermák, Pavel Holub, Jiří Danihlík, fotografoval Lukáš Rytina.