Med roku a já

Příběh jednoho z degustátorů medu PSNV...

Před osmi lety jsem začal včelařit se šesti včelstvy. Hned v prvním roce jsem zaznamenal, že existuje „nějaká soutěž“ Med roku (viz www.medroku.cz). Tak jsme si s manželkou udělali výlet do Brna. Jako začátečník jsem se domníval, že v medech nemůže být tak velký rozdíl. Když jsme dorazili na výstavu do Brna, spadla mi čelist. Uviděl jsem na stolech asi 150 vzorků medu, a co víc: mohl jsem si je všechny ochutnat.

To, že se medy rozlišují podle druhů, jsem věděl, ale jak krásně budou vidět ty barevné odstíny a jak se budou lišit jednotlivé medy v chuti, jsem opravdu netušil. Ještě víc jsem byl překvapen, že na výstavě, kde se nevybírá vstupné, se mohu zúčastnit řízené degustace medů, samozřejmě jsme s manželkou ihned tuto možnost využili. Po řízené degustaci s odborným výkladem jsme se odebrali znovu ochutnat tu velikánskou přehlídku medů a najednou jsem cítil - tu mentol, tu hořkost kaštanu, jinde zase hrubost krystalů v pastovaném medu atd. Pokud jsem se chtěl na něco zeptat, vždy byl někde poblíž přítomen degustátor, který mi rád odpověděl na mé dotazy.

V dalším roce jsem neváhal a přihlásil jsem se s květovým medem do soutěže. Zanedlouho po přihlášce mi přišly dvě sklenice na med. Takže jsem natočil náš „nejlepší“ květový med a odeslal do soutěže. S napětím jsem jel na další ročník výstavy Med roku a očekával, jak dopadne náš med. Med splnil všechny požadavky i laboratorně. Takže za rozbor z akreditované laboratoře a účast v soutěži jsem dal pouze poštovné a 2 kg medu. Trochu mne mrzelo, že se podle mne ten můj skvělý med neumístil na prvních místech. Tak jsem v dalším roce poslal pastovaný med (jen pro informaci, pastovaný pouze nerezovou spirálou ve vrtačce).  A povedlo se, druhé místo v pastovaných medech bylo naše.

Protože mne různé chutě medů začaly víc a víc zajímat, začal jsem se také pídit po informacích, jak je to s degustátory. Zjistil jsem, že abych mohl dělat degustátora, musím mít složené Základní senzorické zkoušky. Internet poradil a přihlásil jsem se na zkoušky na vinařskou školu do Valtic. Tyto základní zkoušky jsou pro všechny stejné. Hned napoprvé jsem dostal certifikát s platnosti na jeden rok. Kontaktoval jsem PSNV a začal se zajímat, jak se dostat do toho týmu, který hodnotí medy. Povedlo se, navštívil jsem workshop degustátorů a zjistil, že opravdu rozeznám různé chutě v medech a stal se degustátorem medu. Po roce jsem si jel obnovit Základní senzorické zkoušky a už jsem certifikát dostal na 3 roky, tedy moje dovednosti se trénováním zase posunuly. No a v loňském roce jsem už certifikát dostal na maximál-ních 5 let.

Nebojte se tedy poslat svůj med do soutěže Med roku, nemusíte být členem žádného včelařského spolku, stačí být registrovaný chovatel včel. Vyplníte přihlášku a čekáte, až přijdou sklenice na med, do nich stočíte podle Vás ten nejlepší med a odešlete. Pak už jen stačí přijet na výstavu Med roku do Brna a v té spoustě vzorků, které jsou anonymně poskytnuté široké veřejnosti, můžete zkusit najít ten svůj. A také máte možnost v druhé části výstavy porovnat a zhodnotit etikety. Každý včelař se propagaci svého medu věnuje jinak. Pokud nemáte odvahu přihlásit svůj med do soutěže, přijeďte ochutnat a porovnat medy ostatních kolegů včelařů.

Letošní, již devátý ročník mne opět překvapil, protože zájem o výstavu stoupá a návštěvníků je víc a víc. Poznávám už i návštěvníky z minulých let, kteří začínají porovnávat jednotlivé ročníky. Jsem rád, že se nestydí a ptají se na různé otázky nejen ohledně medu, ale i včelaření. Všichni s kolegy rádi odpovíme na jejich dotazy. Opět byla možnost řízené degustace medu, kde návštěvník dostal podrobnější popis chutí, vůní i dalších informací ohledně kontroly kvality, testování i degustování medu. Jsem rád, že mohu být součástí tohoto projektu a v tak příjemném prostředí propagovat český med přímo od včelařů. Po ukončení výstavy mne hřejí u srdce i krásné vzkazy a komentáře v návštěvnické knize.

Petr Kocián,
včelař a degustátor medů

* ... Pozn. - reportáž byla publikována v e-Věstníku PSNV č.14/2023.