Ostravská výstava Život v zahradě pohledem obsluhy stánku PSNV

Můj první dojem, a myslím, že i dojem většiny návštěvníků, byl, že výstava je značně menší než vloni. Možná neměla v názvu slova „mezinárodní“ a „zlepšovatelé“, takže tolik nelákala návštěvníky, a také výstaviště zdražilo nájem, takže se neúčastnilo tolik firem. Ve skutečnosti ale výstava mezinárodní byla díky firmám a včelařům z Polska, Maďarska a Slovenska. Pořadatelé se postarali o doprovodný program, ale vzhledem ke své takřka trvalé přítomnosti na stánku jsem se nemohl zúčastnit.

 

Mezi prodejci včelařských potřeb měli velké stánky společnosti Vast-Oil, M. Sedláček z Bučovic, Z. Koppová, p. Sapák, prodejna z Chlebovic a další. Zakoupení běžného včelařského sortimentu a literatury nebyl pro návštěvníky výstavy problém.

 

Z vystavovatelů včelařského zařízení mě nejvíce zaujal Stanislaw Lankoff z Polska, výrobce válců na mezistěny, se kterým bylo zajímavé povídání o technice i o stoleté historii jeho firmy. Vystavoval svoji dvojmužnou linku na mezistěny. Dále byly k vidění medomety a odvíčkovací vany z Maďarska a z Polska, diagonální, radiální i zvratné, v nerezu a vše za ceny, které činí dotaci EU téměř zbytečnou.

 

Lis na mezistěny - Lankoff

Obr. 1 - Lis na mezistěny polského výrobce Lankoff (zástupce pro ČR - Včelí farma Říha)

 

Stánek PSNV-CZ se nacházel v komerčním sektoru, plochu jsme si platili z prostředků občanského sdružení. V loňském roce vyzkoušený systém stánku jako včelařské kavárny funguje. Kdo projevil aktivní zájem, mohl si sednout ke stolku a u kávy vést řeč na rozličná témata nebo jen v klidu relaxovat. A stejně jako vloni jsme i letos konstrukcí stánku demonstrovali, že základní včelařovou konstrukční jednotkou pro použití k čemukoliv je nástavek.

 

 

Etiketa - med přímo od včelaře

Obr. 2 - Zbrusu nové etikety Med přímo od včelaře

 

Na stánku bylo možno prohlédnout, prozkoumat, proklepat a prodiskutovat kompletní sortiment od firmy nastavky.cz včetně zbrusu nových samolepicích etiket. Dále byla k dispozici různá provedení úlových den, návštěvníci si mohli doplnit chybějící čísla Moderního včelaře, odnést si nástěnný kalendář 2012, dámy obdivovaly zdobení perníku. Jaroslav Lstibůrek prodával i dával ochutnávat svoji opravdovou (tj. suchou) medovinu a pro nevčelařskou veřejnost byl na prodej med. Letos na stánku PSNV-CZ hostovala společnost Apis Digital – výrobci robustní automatické úlové váhy vyvinuté přímo pro včelařské účely. Manažer Včelařské školy v Hranicích Radek Hykl byl k dispozici mnoha  zájemcům o důkladné včelařské vzdělání.

 

Stánek PSNV-CZ

Obr. 3 - Celkový pohled na stánek PSNV-CZ

 

V oddělené části haly probíhaly přednášky, z nichž dvě patřily lektorům PSNV-CZ. Zdeněk Klíma hovořil o letošní situaci s varroózou, o novinkách ve výzkumu a o tom, co může každý včelař udělat pro ochranu svých včelstev a zlepšení situace. Jaroslav Lstibůrek hovořil o medovině, jejích druzích, přípravě a procesu kvašení. Ve spojení s ochutnávkou na stánku se posluchači mohli bezprostředně přesvědčit o jeho standardu kvality.

 

Se stavbou a rozebráním stánku i s věnováním se návštěvníkům velice a neúnavně pomáhali dobrovolníci, členové PSNV-CZ z bližšího i vzdálenějšího okolí, jimž za to patří dík a uznání. I tak byl občas na našem stánku velký nával a bylo obtížné každému věnovat tolik času, kolik by bylo potřeba.

 

Děkujeme všem návštěvníkům stánku za návštěvu, dodalo nám to novou energii a potvrzení, že naše práce má smysl. Těšíme se na příští setkání s vámi.