Španělsko centrem včelařské vědy

Španělské univerzitní město Murcia hostí  9. – 11. září 2014 šestý ročník přední vědecké konference EurBee. Akci předcházela ve stejném městě desátá COLOSS konference, na níž výsledky společného monitoringu zimních ztrát včelstev prezentoval  i česko-rakouský tým. Přiložený materiál shrnuje předběžné výsledky monitoringu v obou zemích.


Odborná konference EurBee se koná každé dva roky a je zaměřena sdílení aktuálních vědeckých poznatků z široké oblasti biologie včel.  Jedním z cílů pravidelné akce je podpořit spolupráci předních odborníků a mladé generace vědců a studentů apidologie. Ve třech souběžných panelech proběhnou přednášky na téma zdraví včel, populační genetika, fyziologie, včelí produkty, genomika nebo vliv stresorů na chování opylovatelů a chemickou podstatu včelí komunikace.

 

Odborné události roku předcházela desátá konference mezinárodního projektu COLLOSS (z anglického COlony LOSSes, ztráty včelstev). Murcia se tak na týden stává hlavním městem včelařské vědy a zástupce České republiky je při tom.

 

Jiří Danihlík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a člen českého týmu COLOSS zde společně s Robertem Brodschneiderem z univerzity v Grazu prezentují poster o předběžných výsledcích společného výzkumu v oblasti monitoringu zimních ztrát včelstev v České republice a Rakousku.

 

 

Comparison of apiculture and winter losses of honey bee colonies in Austria and the Czech Republic

 

 

Více informací naleznete v angličtině na www.eurbee.org a http://www.coloss.org/home/conference/