Včelařská setkávání v Praze - I. setkání zaujalo

PSNV-CZ začala v Praze pořádat cyklus seminářů a besed určený jak pro veřejnost a začínající včelaře, tak i pro pokročilé včelaře, kteří chtějí debatovat o odborných tématech. Akce se konají v přednáškové síni Komunitního centra Matky Terezy v Praze hned vedle stanice metra Háje.

 

Pražská včelařaská setkávání

 

První seminář se konal 20. ledna. Přestože akce nebyla příliš inzerována, přišlo na ni poměrně značné množství lidí, především z řad nevčelařů. Veřejnost zaujala přednáška MUDr. Jiřího Brožka, který se podělil o své mnohaleté bohaté zkušenosti s využitím medu, pylu, propolisu i včelího jedu v humánní medicíně.

 

Reportáž internetové televize TV Praha 11.

 

„Nelze říci, že všechno lze vyléčít včelími produkty, ale v kombinaci s moderní medicínou se řadí včelí produkty na první příčky v úspěšnosti,“ otevřel přednášku MUDr. Brožek. Včelí med představil nikoli jako pouhou směs cukrů, ale jako „složitý systém“ pro lidskou výživu optimálního složení cukrů s důležitými enzymy, biologicky aktivními látkami, vitámíny, minerály a stopovými prvky. Poučil širokou veřejnost, že slazení řepným cukrem – disacharidem sacharózou – je pro lidský organismus novinka, která se používá pouze posledních několik desítek let, což je z biologického hlediska velice málo. Ordinaci gastroenterologů v poslední době velice často navštěvují lidé s poruchou disacharidáz, neboli enzymů štěpících dvojité cukry jako je sacharóza. Při poruše disacharidáz se nestrávené cukry dostávají až do tlustého střeva, kde probíhá jejich nežádoucí fermentace.

 

„Nejvíce zdraví prospěšných látek v medu je obsaženo v pěně, která se vytváří na povrchu čerstvě vytočeného medu u horního okraje čeřící nádoby. Spolu se zbytky vosku se zde nashromáždí nejvíce biologicky aktivních látek, je to taková smetana na medu,“ poukázal na zajímavou skutečnost přednášející.

 

Černý vosk neboli propolis, používali k balzamování již staří Egypťané, kteří vynikali v kosmetice. Když se do úlu dostane např. hlodavec, včely jej také „nabalzámují“ propolisem, aby se tělo v úle nerozkládalo. Propolis je látka působící desinfekčně a anesteticky. Např. při boslesti zubu na dovolené, kde není možnost navštívit zubního lékaře, vyřeší problém kulička propolisu od včelaře. Velice důležité je, že propolis působí jako membránové lepidlo (adherent) a díky tomu obranné mechanismy těla pak poznají, kdo je nepřítel a dokáží se s ním vypořádat. Propolis včely získávají a přetváří z různých zdrojů, přesto se ho podařilo standardizovat. Dnes z něho vyrábí jedna česká firma přípravky, vhodné při nachlazení, virózách, proti nežádoucímu cholesterolu nebo pro zlepšení imunity.

 

Co se týče konzumace včelího pylu, lékař doporučil zejména tzv. včelí chléb neboli pergu. Perga je květový pyl, který je přepracován včelami přímo v úle. Zde je vystaven přírodní fermentaci, během které vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu. Analýzy dokazují nepostradatelné aminokyseliny, stopové prvky, enzymy a řadu potřebných živin. Všechny tyto látky jsou biologicky vyvážené a působí synergicky. Perga je o více než 50 % účinnější než pyl rouskovaný a nevyvolává alergické reakce. „Takto rozštěpený pyl má vysoce imunomodulační efekt, úspěšně lze vyléčit asmatiky a alergiky, je dobrý při léčbě zánětů močových cest, hypertrofie prostaty a dalších nemocí,“ dodal Jiří Brožek.

 

K dispozici pro veřejnost byla také ochutnávka druhových medů, prodej medoviny a výrobků ze včelích produktů jako jsou propolisové tablety nebo spreje. Začínající včelaři se mohli poradit s profesionály. Pořadatelé věří, že se pražská setkávání včelařů stanou dobrou tradicí.

 

 

Pozvánka na další setkání je volně ke stažení také v PDF dokumentu nebo zde.

 

 

Fotografie z prvního pražského setkání

Ochutnávka druhových medů

Obr. 1 - Ochutnávka druhových medů

 

Med byl i k prodeji - a hodně druhů, který je nejlepší?

Obr. 2 - Med byl i k prodeji - a hodně druhů, který je nejlepší?

 

Medovina je také velmi lákavá

Obr. 3 - Medovina je také velmi lákavá

 

Návštěvnice prvního setkání bude asi v televizi

Obr. 4 - Návštěvnice prvního setkání bude asi v televizi

 

Přednáška začíná úvodním slovem hostitele

Obr. 5 - Přednáška začíná úvodním slovem hostitele

 

Všichni pozorně poslouchají

Obr. 6 - Všichni pozorně poslouchají

 

Hlavní přednášející dne - MUDr. Jiří Brožek - odborník na včelí produkty

Obr. 7 - Hlavní přednášející dne - MUDr. Jiří Brožek - odborník na včelí produkty