Žhavé zprávy z APIMONDIE 2009 - díl VI.

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI. 

 

Přinášíme poslední reportáž z Apimondie. Jednou ze změn, která se stala na letošní Apimondii byla výměna prezidenta. Poté, co odstoupil Dán Asger Jorgensen byl zvolen Franzouz Gilles Ratia.

 

konstrukčně velice jednoduché a účelné varroadno

Obr. 73 - Menší francouzský výrobce úlů představil konstrukčně velice jednoduché a účelné varroadno. Podložku z plechu (který nemění objem) zasouvá do jemné vyfrézované drážky. Jinak se kontrukce skládá ze tří silnějších latěk, spojnice u česna a jedné vzpěry uprostřed.

 

Francouzské varroadno s pychochytem

Obr. 74 - Francouzské varroadno s pychochytem. Je zde myšleno i na odchod trubců postranní štěrbinou.

 

 

 

Asociace italských včelařů se pustila do boje s byrokracií a nadnárodními společnostmi vyrábějícími pesticidy – zvláště nám dobře známé neonicotinoidy (viz Moderní včelař 2008). Po 40% ztrátách včelstev požadali italští včelaři ministerstvo o zákaz používání neonicotinoidů. Ministerstvo zemědělství prosbě vyhovělo a zákázalo používání těchto pesticidů – nejprve na rok, pak ještě na další rok. Již po jednom roce se podle představitelů italské asociace včelařů příroda vzpamatovala. Zejména v oblasti Pádské nížiny narosltla biodiverzita, opět přibylo hmyzu a ptáků.

Jenže ani toto není zřejmě dostatečným důkazem pro soudy. Již proběhly tři. Třikrát italští včelaři vyhráli. Ale již včelaři čelí dalšímu trestnímu oznámení od výrobců pesticidů. Nejhorší na tom je, že včelařům došly prostřekdy na zaplacení právníků. Proto se aspoň snaží prodejem triček a reklamních materiálů prostředky na obhájce získat. Více přinese Moderní včelař.

 

 

Stop pesticides

Obr. 75 - Boj proti pesticidům

 

Nikdy bych nevěřil, jak dokáže zaujmout výroba českého perníku

Obr. 76 - Nikdy bych nevěřil, jak dokáže zaujmout výroba českého perníku (na monitoru běží zajímavý dokument o zdobení perníků)

 

Med z Ukrajiny

Obr. 77 - Medy z Ukrajiny na kůži v nejlepším světle

 

 

Čínská společnost

Obr. 78 - Jedna čínská společnost operuje se 450 000 včelstvy – téměř jako Česká republika. Obchodníci s medem neváhají a oslovují potenciální prodávající. Podle zájmu si myslím, že za výstavu bych s přehledem prodal 100 tun

 

Biomed z Číny

Obr. 79 - I v Číně zřejmě dokáží vyrobit biomed

 

Čínský medomet

Obr. 80 - Ovšem medomety jim moc nejdou – i přesto, že čínané nabídli medomet za 60 eur, nikdo si tento „šrot“ nekoupil. V závěru stánek opustili a nechali medometný sortiment na stánku opuštěný. Já bych si takový medomet nevzal ani zadarmo, ale „supi“ se zřejmě našli

 

Mateří kašička v kapslích

Obr. 81 - Čínská mateří kašička v podobě kapslí

 

Brazílie měla silné zastoupení

Obr. 82 - Brazílie měla silné zastoupení – stačí se zadívat do temných očí jedné z hostesek a už kupujete 10 tun brazilského medu. Ještě, že jsem na to neměl…

 

 

Brazilský zelený propolis

Obr. 83 - Brazilský „zelený“ propolis

 

 

Na výstavě pamatují i na děti

Obr. 84 - Velká část výstavy byla věnována dětem

 

Polský výrobce lisů na mezistěny

Obr. 85 - Polský výrobce lisů na mezistěny - pan Lankoff nabízí řešení, pokud chcete mít uzavřený koloběh vosku. Lisy nabízí za příznivé ceny a máte také možnost vybrat si velikost buněk včetně matrice s trubčími buňkami.

 

V Polsku je běžné, že včelaři si vyrábějí mezistěny z vlastního vosku sami. (pozn. red.)

 

 

Elektrický kuřák

Obr. 86 - Elektrický kuřák nám v ruce připadal strašně těžký

 

Plynová cejchovačka

Obr. 87 - Plynová cejchovačka od firmy Lega – když už vám úly ukradnou – snadno je najdete u souseda

 

Zajímavé řešení sběru rojů

Obr. 88 - Zajímavé řešení sběru rojů – pomocí vysavače. Podle mého názoru asi nejvhodnější pro hasiče


 

Nabídka firmy Mannlake

Obr. 89 -  V nabídce americké firmy Mann Lake nás zaujalo hodně věcí – zejména plastová krmítka do Langstrotů, plastové mezistěny i rámky nebo soupravy na přepravu matek

 

 

Francozský Nicot nabízí nejen plastové rámky s mezistěnou, ale již do ¾ vystavěné souše z plastu. Prý se nemusí ani voskovat. Když na jaře chybí souše, nejspíš se to hodí. Vše pro míry Langstroth nebo Dadant.

 

V r. 2013 bude pořadatelem APIMONDIE Ukrajina

Obr. 90 - O možnost uspořádat světovou včelařskou výstavu Apimondia v roce 2013 usilovalo zejména Turecko a Ukrajina. S přehledem vyhrála Ukrajina, která investovala do expozice a propagace nemalé prostředky

 

Apimondii 2011 bude hostit Argentina

Obr. 91 - Apimondii 2011 bude hostit Argentina. Již jsme navázali družbu s organizátorem, neboť je to náš krajan, jméno Roman KOZA opravdu španělsky nezní Smile Jednoduše - Češi vládnou včelařskému světu, a proto vhůru do Buenos Aires na Apimondii 2011 !!!!!!!!