Žhavé zprávy z APIMONDIE 2009 - intermezzo 3

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.  

 

O dění na Apimondii si lze ještě za tepla počíst i na Fascinovaném včelaři. Neúnavný Eman Veselý nám zprostředkoval zajímavou reportáž.

O tom, že VMS stačilo naskočit do rozjetého vlaku dřív, než z něj uvidíme koncová světélka svědčí tato část zprávy:
"Jako je případ minulých dvou Apimondií, počet zpráv o biologii a léčení varoózy je velmi redukován. Místo toho jsou větší počty studií Varroa- tolerantních populací a šlechtitelských programů využívajících tyto charakteristiky.  Snad nejbarevnější řečník o tomto předmětu je Dr. John Kefuss, který mluvil  o American Beekeeping Federation, před několika lety o jeho Bond testech ve Francii, kde vyprodukoval populaci včel nepotřebujících léčení v některých případech až 5 let."

A tato část jeho zprávy mě vede k zamyšlení.
"Ztráta diverzity na některých místech kde Varroa vzal mnoho z volně žijící populace a je nahrazována v oblastech kde diverzita je udržována.  Je velká obava o zachování přirozených ekotypů jak lidské včelaření a pohyb včel globalizuje populaci. Mnoho selekčních programu nebere v úvahu ekotyp, barvu nebo jiné tradiční měřítka. Namísto produkce medu je cílem varroatolerance a rezistence k nemocem."

Vzpomínám slov Ing. Holuba na VMS přednášce v Brně, kde nás vybízel k hledání pokladů na své včelnici.

A pokud stále žijeme v přesvědčení, že my můžeme světu ukazovat při včelaření cestu, tak si pozorně můžeme přečíst, kde byl svět již před deseti lety a co je u nás stále tabu:
"... Dr. John Kefuss .... mluvil o jeho Bond testech ve Francii, kde vyprodukoval populaci včel nepotřebujících léčení v některých případech až 5 let. Měl otevřené pozvání k návštěvě Tolouse a bude platit jeden cent za každého Varroa roztoče odhaleného v jeho včelstvech; rekord zatím co si vzpomínám měl španělský včelař který nalezl celkem 9.
Před více jak desetiletím předpovídal že by mělo být 30 genů spojeno s Varroa tolerancí; Současný počet byl zjištěn 37. Řek, že brzy bude Varroa odsunut na vedlejší kolej jako Tracheální roztočík (Acarapis woodi) v současné době. Toto bylo potvrzeno od Yves Le Conte z Avignon INRA lab během jeho prezentace, kde sleduje včelstva bez léčení od roku 1992. "


Jsme rádi, že prezentace a přítomnost PSNV-CZ na Apidomii nám otevřela kontakty do světa k dalším zdrojům informací.

Karel Jiruš

 

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.