Letní monitoring VD - anketa

O monitoringu úrovně napadení včelstev roztočem kleštíkem včelím (Varroa destructor) už toho bylo napsáno opravdu mnoho. Od letošního roku došlo ke změně legislativy, týkající se chovu včel. Podle ní má každý chovatel včel za povinnost u všech svých včelstev provádět v období od června letní monitoring úrovně napadení.

Možná se někdo rozhořčí na tím, že nám Státní veterinární správa opět ukládá další povinnost. Za sebe mohu říct, že v povinném letním monitoringu vidím daleko větší smysl, než v již (naštěstí) zrušeném povinném podzimním ošetření, či v povinném vyšetření zimní měli (které doufám bude již také brzy zrušeno). V období po letním slunovratu se totiž začíná zásadním způsobem rozhodovat o tom, v jaké kondici budou naše včelstva na jaře příštího roku. Mnozí stále spoléhají na podzimní ošetření a naprosto nesmyslně hořekují nad tím, že již není povinné. V tuto dobu, tedy v měsících říjen a listopad, už je však dávno rozhodnuto. Pravidelným monitoringem a včasným zásahem můžete předejít zbytečným kolapsům celých stanovišť a zásadním způsobem ovlivnit, v jaké síle naše včelstva vyzimují.

Je docela možné, že mnozí včelaři zmíněnou legislativní změnu zatím ještě nepostřehli. Kdo to chce napravit, může se s aktuálním zněním Metodiky kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace seznámit na stránkách Státní veterinární správy. Přílohou MKZ je Metodický pokyn SVS pro chovatele včel, který naleznete ZDE. Mimo jiné v něm naleznete podrobně popsané doporučené způsoby monitoringu. A protože nás zajímá, jaká je skutečnost, připravili jsme pro vás anketu na téma monitoring úrovně napadení včelstev roztočem kleštíkem včelím. Budeme velmi rádi, když se jí zúčastníte. S výsledky ankety vás po jejím uzavření pochopitelně rádi seznámíme.