Perličky z cest aneb Jak mi i Polsko vytřelo zrak

O zájezdu do Polska, který ve dnech 26. 4.  –  1. 5. 2016 uspořádala PSNV-CZ, z. s.

Původně psáno pro e-Věstník PSNV 9/2016.

 

Kdysi, jak jsem se svěřil v Moderním včelaři, mi vytřela zrak Itálie. Ukázala mi, jak lze včelařit jednoduše až skoro nudně. Představte si: měli tam skoro všichni jeden druh úlu a ke všemu nerotovali. Nuda.

Velmi jsem váhal zda období, kdy by měl včelař dohánět skluz a připravovat vše, co nestihl včas připravit na sezonu, věnovat výletu do Polska.

Nakonec jsem se rozhodl, přihlásit se. A dobře jsem udělal. I Polsko mi ukázalo, že to s tou naší výjimečností není tak slavné, jak se tvrdí. Opět nám nikdo nezáviděl :) A bylo se kde a co přiučit.

Takže perlička číslo jedna z poslední zastávky, ta mě v podstatě přesvědčila abych jel. Farma na chov matek rodiny Wilde mě zaujala už v Moderním včelaři. Osobně je mi velmi sympatický chov matek v miniplemenáčcích a vidět na vlastní oči v tak velkém měřítku, že to jde i ve velkém, mě skutečně potěšilo. Vidět na tři tisíce miniúlků kolem vybudilo moji ješitnost a pýchu, že jsem to neměl kdysi špatně vymyšlené. V dávných dobách, kdy jsem si pohrával s myšlenkou, že budu víc včelařit a chovat matky, jsem měl v plánu využít velké množství rámků do almárek, které mi zůstaly z mých začátků, a spojit to s velmi rychlým jarním rozvojem v jejjch úzkovysokém prostoru.  Opravdu nechápu proč naši předci z rozumného vysokého tvaru plodiště přešli na široký rámek a ke všemu jen 24 cm vysoký.

Na farmě zimují v miniplemenáčcích a na jaře z vyzimovaných včelstev osazují miniplemenáče.

A tak je zde první perlička: K zatížení stříšek používají půlky Íčka.

Ivana Langra nepůlí, jde o dlažební kostky. Nic převratného.

Zajímavá perlička číslo jedna, je ta, že poloha kostky určuje stav plemenáčku.

Jednoduché a prosté. Kombinací tento asymetrický tvar nabízí velké množství a navíc se pěkně bere do ruky.

Karel Jiruš

 

Fotogalerii sestavenou z fotografií různých autorů najdete zde.