Pohled účastníka druhého pražského včelařského setkání

PSNV-CZ pořádá v Praze pořádat cyklus seminářů a besed určený jak pro veřejnost a začínající včelaře, tak i pro pokročilé včelaře, kteří chtějí debatovat o odborných tématech. Akce se konají v přednáškové síni Komunitního centra Matky Terezy v Praze hned vedle stanice metra Háje. Přinášíme další reporáž z této akce.

 

Pražská včelařská setkávání

 

 

Dne 17.2.2010 proběhl v Komunitním centru matky Terezy druhý seminář z cyklu Pražských včelařských setkávání na Jižním městě. Seminář se konal na téma zdravá včelstva. Setkání bylo tentokráte z důvodu konání programu místní farnosti ke dni Popeleční středy přesunuto z prostorů kostela do přednáškové místnosti v suterénu objektu. Na místě bylo i tentokráte možno zakoupit včelařské produkty z prodejny pana Löffelmanna. Přednášejícími byli Ing. Ivan Černý, Ing. Antonín Přidal, Ph.D., a Ing. Eman Veselý.

 


Ing. Ivan Černý hovořil na téma Integrovaný boj se škůdci.

 

Přednáška Ivana Černého se z důvodu největší nebezpečnosti tohoto škůdce pro naše včelstva zaměřila především na boj s roztočem Varroa destructor. Byly popsány možné způsoby boje s tímto parazitem od kulturních opatření zahrnujících např. upřednostňování varroatolerantních linií včel, či možné přirozené stavby plástů, přes opatření mechanická, až po aplikaci měkké a tvrdé chemie.

 


Ing. Antonín Přidal, Ph.D. nás seznámil s vnímavostí včel vůči chorobám.

 

V jedné z částí své přednášky Ing. Přidal prezentoval nebezpečí přenosu virových nákaz roztočem VD. Na mikroskopických snímcích nám bylo znázorněno poškození kutikul včel po napadení roztočem. Po prokousnutí kutikuly roztočem tato zůstává trvale poškozena. Samotné kousnutí funguje jako brána pro vstup virů do těla včel, kde se dostává přímo do hemolymfy a dochází k rychlému napadení včelích orgánů. Tato virová napadení jsou spolu s roztočem VD velkým nebezpečím pro naše včelstva. Dále byla věnována pozornost moru včelího plodu. Včelstva mají určitou schopnost se s touto chorobou vypořádat. Bohužel jeden z negativních dopadů metodiky potírání moru plodu je ničení i těch včelstev, jenž zmíněnou vlastnost vykazují, a tím je zamezeno možnosti jejich selekce.

 


Ing. Eman Veselý se s námi podělil o své zkušenosti prohlížitele včelstev na území zasaženém morem plodu.

 

Jednalo se především o praktické příklady situací, s nimiž v jeho domovské organizaci byl v terénu konfrontován. Jeho zkušenosti hovoří o časté velmi špatné schopnosti drobných včelařů tuto vážnou chorobu ve svých včelstvech včas diagnostikovat. Ve své přednášce nás seznámil s možnostmi šíření moru a některými postupy a zásadami jak této chorobě předcházet. Také nás upozornil na jisté nedostatky v určení rozsahu stanoviště, k nimž při zásazích proti moru může dojít. Součástí přednášky byla i zajímavá fotoreportáž z terénu.


Na závěr tohoto setkání bylo možno volně pohovořit s přednášejícími, kteří ochotně zodpovídali dotazy včelařů. Ing. Ivan Černý přinesl jako ukázku ze své včelnice nástavek souší vystavených přirozenou stavbou včelstva a s touto problematikou nás rovněž seznámil.