Populace včely medonosné v minulosti a dnes

 
  Tak jako předešlé první dvě soboty v měsíci, ani prosinec nebyl výjimkou, a 6. 12. 2014 se uskutečnila další část Olomouckého včelařského setkávání. Přednášky se tentokrát ujal RNDr. František Kašpar, jenž je pracovníkem detašovaného pracoviště VÚVč Dol na včelíně v Pekařově
 
 
 

Během přednášky se posluchači dozvěděli spoustu zajímavostí ohledně původu včely medonosné, rozdělení a o způsobech určení jednotlivých poddruhů, a také o analýzách DNA a s tím spojených přenosech genetických vlastností na další generace. Část přednášky byla věnována i šlechtitelské práci.


 

I přes to, že sám pan Kašpar s nadsázkou uváděl, že je členem či spolupracovníkem aktuálně neoblíbeného včelařského subjektu, se setkání neslo ve velmi přátelské a uvolněné atmosféře. Součástí přednášky byla velmi živá a intenzivní diskuse, například o včele tmavé a případné možnosti dovozu Buckfastky.


 
 

Na setkání (v naprostém utajení a k překvapení všech) dorazil i Ivan Černý s novotou vonícími výtisky překladu stěžejní včelařské knihy Včela a úl od L. L. Langstrotha. No zpátky do auta už je nosit nemusel...


 
 

A partner celého setkávání, pivovar Litovel, nezapomněl ani na pana Kašpara a poslal i jemu něco na svlažení hrdla a podpoření pitného režimu.

 
 
J. Rouš