Žhavé zprávy z APIMONDIE 2009 - díl II.

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.  

 

V letošním roce přispěla PSNV-CZ k mezinárodnímu včelařskému dění a na výstavě APIMONDIA ve francouzském městě Montpellier. Čelní představitelé PSNV-CZ tak jedou nejen obhlédnout terén, novinky a trendy v moderní včelařině, ale snaží se světu ukázat český med, české výrobky, ale hlavně české nápady. Právě Vám přinášíme II. díl postřehů a zajímavostí z prvního výstavního dne.

Středa

 

V 8:30 vše natvrdo začalo

Obr. 8 - V 8:30 vše natvrdo začalo

 

V 8.30 to natvrdo začalo, byli vpuštěni návštěvníci. My jsme se museli procedit dovnitř sedm lidí na dvě permice, ale podařilo se. Štve nás to, protože jsme si poctivě objednali a zaplatili vstup pro každého.

V IBRA kupuji zajímavé knížky, než je vykoupí dav. Dal jsem si limit 50 Euro a vešel jsem se akorát. Vedle je stánek s francouzskými včelařskými knížkami, také moc pěkné. Je velmi zřetelné, jak jsme ve včelařské literatuře 100 let za světem.

 

První návštěvníci přicházejí

Obr. 9 - První návštěvníci přicházejí

 

Velké návaly lidí, od nás autobus komerčních včelařů a asi pět autobusů ze Slovenska, Nezastavíme se. Šikovné řeči jsou francouzština, angličtina, španělština a ruština. Němčina skoro ne.

 

Běžné obležení stánku v průběhu dne

Obr. 10 - běžné obležení stánku v průběhu dne

 

Kolem procházejí návštěvníci ze Slovenska

Obr. 11 - Kolem právě procházejí návštěvníci ze Slovenska

 

 

Navazujeme spoustu kontaktů s včelaři i organizacemi, musím ještě zpracovat vizitky. Svaz organických včelařů Bulharska nás zve za rok na konferenci, Ukrajinci se chtějí družit, ale na dopisy jim nikdo neodpovídá. Dostali vysvětlení a nadějnější adresu. S Mann Lakem a chotí osobně domluveno degustování medoviny, až bude menší nával.

 

S šéfem IBRA dána podnětná a příjemná řeč, která vyústila v jeho žádost o článek o VMS do jejich časopisu. To pro začátek není špatné.

 

Šéf IBRA Richard Jones navštívil také náš stánek

Obr. 12 - Šéf IBRA Richard Jones navštívil také náš stánek

 

Šéf IBRA se vážně zajímá o VMS

Obr. 13 - Šéf IBRA se vážně zajímá o VMS

 

 

Spousta dalších návrhů nejrůznějších firem, které hledají zastoupení v ČR. Nejlepší jsou Turci, s těmi je velmi příjemná řeč, mají šikovné nápady a tah na bránu. A jsou to mazaní obchodníci.

Největší zájem je o to, kde se kupují pípy na ochutnávání medu, o med samotný a o perníky. Potom Vodičkův odvíčkovač a nakonec postery a VMS. Kdo se o ale o ně zajímá, tak ví proč a o čem to je, a nebývá to žádný včelařský šmudla. Dotazy na lokalizaci jsou časté, musíme zamakat na anglické, francouzské, italské a litevské verzi.

 

Francouzský velkovčelař se o VMS zajímá také

Obr. 14 - Francouzský velkovčelař se o VMS zajímá také

 

 

Hanka tlumočí VMS francouzskému včelaři, 300 včelstev, který každý měsíc dělá smyv z každého včelstva a podle toho zasáhne

 

 

Proběhla také návštěva stánku ČSV, srdečné třesení rukama a výměna suvenýrů.

 

MVDr. Zdeněk Klíma (koordinátor projektu VMS) je většinu času na konferenci ve veterinární sekci a občas přiběhne nabitý informacemi i kontakty.

 

Hanka Vondráčková se osvědčila bezvadně jak v překladatelství, tak ve funkci ozdoby stánku. Markéta Dolníčková na odpolední službě jakbysmet.


MVDr. Toporčák se velmi zajímá o výzkumy Pavla Holuba a říká spoustu zajímavých věcí kolem, ale před logaritmy prchá v hrůze.


Velká diskuse s ředitelem a podřediteli výstaviště o permicích. Skončilo to kompromisem tak, že nám vzali zpátky ty jednodenní lístky a dali dvě permice. Musíme se sice dál cedit přes bránu, ale už je to k vydržení.

 

Zdobení perníků na našem stánku

Obr. 15 - Zdobení perníků na našem stánku

 

 

Najednou se na stánku objevil pan Loeffler z německé PSNV a s sebou spoustu nástavků a harampádí a chtěl permici. Toho jsme nečekali, když na jaře účast odmítnul. Byli jsme sice překvapeni, ale jeho nástavky se nakonec vešly.

 

Starý pan Jenter s Loefflerem na jenterovic stánku

Obr. 16 - Robert Loeffler na stánku u pana Jentera nad odsávačkou mateří kašičky, která je poháněná nožní pumpičkou

 

Ruští včelaři točí výrobu perníků, Marie jim vymalovala jeden azbukou, byli nadšeni

Perníky jsou zajímavou atrakcí a lákadlem

Obr. 17 -  Perníky jsou zajímavou atrakcí a lákadlem


V sedm večer se má končit, ale lidi stále přicházejí a na spoustě stánků se rozjíždí divoký mejdan. To od nás neznám, Francie je holt Francie. My zalepíme vchod stánku izolepou a jdeme domů. Možná zítra ustavíme noční službu za účelem družby při víně.


Pro dnešek všechno, je půl jedné ráno (čtvrtek 16. 9.), jdu spát a zítra o půl osmé odjezd. Brrrr.

 

 

 

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.