Žhavé zprávy z APIMONDIE 2009 - díl III.

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.  

 

Uplynul další den a my Vám opět přinášíme čerstvé zprávy z APIMONDIE, již potřetí.

 

Čtvrtek

 

Dnes je na programu šlechtění na varroatoleranci, takže Zdenda Klíma i Lukáš mají uši naostřené a foťáky nabité a odcházejí na přednášky.

Ráno hned na parkovišti potkáváme autobus z Budějovic a ukazujeme jim cestu na Apimo, musí se jít trochu složitým způsobem přes staveniště. Bdělá ostraha odhalila pokus o propašování včelařského psa na stánek a Michal byl vykázán. Plán B – postranní vchod – už proběhl bez problémů.

 

Stánek navštívil Ing. Titěra

Obr. 18 - Ing. Titěra a budějovický zájezd u naší expoozice obdivují Vodičkův fluidní odvíčkovač

 

Dnes je trochu menší nával než ve středu, ale stejně je husto a nezastavíme se. Přišel se podívat Ing. Titěra, Dr. Kamler a Mgr. Sojka, který nám dával informace o jednání členů vedení a výběru země na přespříští Apimondii.

 

Předseda ČSV na našem stánku

Obr. 19 - Vysokou úroveň naší expozice i aktivity a výsledky PSNV-CZ oceňují kromě odborníků i představitelé dalších včelařských organizací

 

Stánek ČSV má pěkný design

Obr. 20 - Stánek ČSV má pěkný design a vystavuje zateplený úl 39x24 a separátor vosku od paní Koppové

 

 

Přišla se podívat i Ing. Kovářová z ministerstva zemědělství, kterou ČSV na Apimondii pozval. Víc lidí než ve středu se zajímá o monitorování a způsoby šlechtění na varroatoleranci – Italové, Bulhaři, Španělé, Holanďani, Francouzi. Všichni si o tom chtějí popovídat víc a v klidu, tak jsme se navzájem pozvali. Asi budeme muset uspořádat konferenci, nakonec, Praha je uprosřed. Většinou znají Ing. Čermáka, máme pozdravovat.

Pan Koch (Imkereitechnik Koch) se velmi zajímal o fluidní odvíčkovač J. Vodičky a navázali jsme spolupráci.

Odpoledne začali chodit vědci a to začalo přituhovat, pěkně jsem se nad jejich dotazy zapotil. Přesně vědí, o čem jsou světlí a tmaví roztoči a výběr včelstev pro šlechtění podle nich. Každá univerzita si to dělá trochu po svém a klade důraz na trochu jiné faktory. Díky Pavlu Holubovi ale nejsme beznadějně na ocase dění, ale tak někde asi v polovině peletonu. Což je dost úžasné na to, že u nás šlechtění na varroatoleranci vlastně dělají většinou amatéři ve svém volnu a za své peníze. Holanďáci mají už několik let fungující varroamonitoring, ale podrobnosti zatím neznáme, máme je slíbené.

Měl jsem pěkný pokec s Novozélanďákem, který dělá manukový med. VMS se mu dost líbilo, ale není to pro něj to pravé ořechové, pro jeho 15000 včelstev by to zabralo dost času. Se včelařem z Floridy jsem měl řeč o Aethina tumida – je to tam fakt problém, jak je slabší včelstvo, tak ho brouk sežere.

 

Prošli jsme soutěž medů a medovin – a to bylo velké zklamání. Asi 50 medů, některé s  obyčejnou obecnou etiketou šišatě ustřiženou, umatlanou, potrhanou a přilepenou zmuchlanou izolepou. Některé byly pěkné. Nelepší jsou tam fotky na stěnách.

 

Jeden z exponátů medu - tento se povedl

Obr. 21 - Jeden z exponátů medu - tento se povedl

 

Jiný exponát - jiný kraj - jiný mrav

Obr. 22 - Jiná země, jiný přístup, takto vypadá med z Asie

 

Další exponát - zde je co vylepšit

Obr. 23 -  Není mi moc jasné, proč zaplatit 50 Euro za soutěž, další balík peněz za rozbor medu v akreditované laboratoři a pak tam izolepou nalepit takovouhle etiketu. Ale medy nešlo ochutnat, třeba je báječný

 

Ve venkovní expozici byl pěkný kontejner se včelstvem na dýchání úlového vzduchu. Asi to vozí po vesnicích a vyvolávají rozhlasem, jako u nás Family Frost. Moc pěkné jsou tam expozice regionálních včelařských svazů i města Montpellier. To klade velký důraz na biodiverzitu a permakulturní přístup. Vysvětluje, proč je krátce střižený zalévaný trávník špatně a jak to udělat líp.

 

Venkovní expozice - včely samotářky

Obr. 24 - Venkovní veřejná expozice – ani včely samotářky nepřijdou zkrátka

 

Velké hnutí v Itálii i Francii, spousta lidí chodí v těchhle tričkách

Obr. 25 - Velké hnutí v Itálii i Francii, spousta lidí chodí v těchhle tričkách

 

Kontejner s úlem na dýchání

 

Obr. 26 - Kontejner s úlem na dýchání

 

Konejner - úl uvnitř

Obr. 27 - a takto to vypadá uvnitř

 

Organizace včelařské historie – modely starých včelnic

Obr. 28 - Organizace včelařské historie – modely starých včelnic

 

 

Když kuřák, tak pořádný

Obr. 29 - Když kuřák, tak pořádný. Tenhle hned tak nevyhasne

 

Japonští sršni (Vespa velutina)

Obr. 30 - To jsou nachytaní ti japonští sršni, co jim žerou včelstva. Vedle je vystavené i hnízdo - koule asi tak metr v průměru

 

 

Perníky stále táhnou

Obr. 31 - Perníky i dnes stále táhnou

 

Jedu na stánek převzít službu, další reportáž (možná) zítra nebo po návratu.

 

 

 

Články -> Reportáže: díl I., díl II., intermezzo, díl III., intermezzo II., díl IV., intermezzo III., díl V., díl VI.