Chvála medu 2024

Horní hrad
Chvála medu na Horním hradě - nejen včelařská společenská akce
3. 8. 2024 | 10:00

Letošní 20. ročník Chvály medu bude ve znamení setkávání a vzdělávání. Akce se také prezentuje jako neformální setkání absolventů a příznivců oboru Včelař na Středním odborném učilišti Blatná a nejnov

Novinky o sršni asijské přímo z Francie

Sršeň asijská jako nebezpečný predátor včel představuje pro Evropu velké riziko. Od roku 2023 se zatím naštěstí jen ojediněle potvrdil její výskyt v České republice. Navíc byla potvrzena v naší blízkosti, v Německu. Rakousku a Maďarsku. Poprvé se vyskytla před 20 lety ve Francii, kde s ní proto mají včelaři největší zkušenosti.

Čerstvé francouzské poznatky související hlavně s likvidací sršně asijské nově naleznete na stránce Facebooku Sršeň ázijský Info mezinárodní koordinátorky projektu EU Dřív než bude pozdě, zaměřené na tento invazní hmyz, Mgr. Heleny Prokové, Ph.D., kam je zasílá Etienne Roumailhac.

Další potvrzený výskyt sršně asijské v ČR

Dvě nebo tři sršně se objevily při vykládce kamionu v Hrádku u Rokycan.

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR potvrdili další nález invazní sršně asijské. Dva nebo tři jedinci tohoto nepůvodního druhu byli objeveni ve čtvrtek 15. 2. v Hrádku u Rokycan při vykládce kamionu z Francie... Detaily a další informace naleznete ZDE.

První výskyt sršně asijské - 5. října 2023, intravilán Skvrňan – místní části Plzeň - detaily viz ZDE. V odkazu naleznete také cenné materiály o sršni asijské ke stažení ZDARMA, případně odkazy k zakoupení jejich tištěných verzí z našeho e-shopu.

Horké aktuality PSNV

Zimní měl - tisková zpráva PSNV z 21. února 2024

Vyšetření zimní měli včelstev zatěžuje nejen včelaře, ale i rozpočet státu


K sršni asijské podruhé

Reportáž z proběhlé II. celostátní odborné konferenci s mezinárodní účastí z 20. 2. 2024 - Sršeň asijská aktuálně

Novinky

e-Věstník 2024 č.6

4. 7. 2024 | 14:07

e-Věstník 2024 č.2

26. 6. 2024 | 12:06

e-Věstník 2024 č.5

27. 5. 2024 | 16:05

Nová kniha

Sršeň asijská (Vespa velutina), její biologie, monitoring, kontrola a prevence šíření

d

Příručka vydaná ke konferenci "Dřív, než bude pozdě – sršeň asijská".

Dárek všem včelařům a včelařkám

Dárek pro všechny včelaře a včelařky

Vážení kolegové včelaři, vážené kolegyně včelařky,
je tomu již dvacet let, co poprvé vyšlo první číslo časopisu Moderní včelař. A to je určitě nejen důvod k oslavě, ale také k poděkování.

V prvé řadě bychom chtěli poděkovat všem, kteří se o jeho vznik zasloužili. A také těm, kteří ho dovedli až do tohoto krásného výročí - tedy celému týmu redakce a autorům, bez  nichž by Moderní včelař nebyl tím, čím je. V neposlední řadě poděkování patří také vám, našim čtenářů, protože bez vašeho zájmu by nemělo smysl Moderní včelař vytvářet.

Síť úlových vah

V minulosti v PSNV vznikl projekt Síť úlových vah. Jedná se o několik úlových vah rozmístěných po ČR. Data z úlových vah zpracovává v reálném čase.

 Grafy úlových vah ukazují změny měřených parametrů za poslední měsíc.

Graf síťové váhy

DVD